skip to Main Content
Transportera Hästen Säkert

Transportera hästen säkert

För att hästen ska kunna transporteras säkert finns det vissa saker som man bör ta i beaktande innan det är dags att köra hästen dit den ska. Detta kan vara extra viktigt för den som aldrig har kört en hästtransport tidigare. För man vill ju att hästen ska känna sig säker och trygg, samtidigt som det ska bli en trevlig resa för alla.

Visserligen går det hitta en massa tips online på hur man ska transportera sin häst från punkt a till b. Det går att söka i olika sökmotorer för att kunna ta del av goda råd och så vidare. Har man inte ett bra transportfordon för hästar måste man definitivt köpa ett sådant. Saknas pengar till detta kan man ansöka till privatlån på nätet.

Att tänka på

När man väl har fått upp hästen i transporten gäller det att se till att binda fast den ordentligt i fästanordningen som finns i släpet. Det är viktigt att se till att djuret kan hålla sitt huvud i en ställning som är naturlig och dessutom bör hästen kunna luta sig mot en mellanvägg eller bogbom för att få stöd. Gummimattan som ligger på transportens golv ska kunna ge ordentligt fäste, samt att det ska finnas en väl fungerande ventilation. Det får dock inte blåsa för mycket inne i släpet.

Ventilationen sker bäst genom att ha ordentliga ventiler, vilket gör att den bakluckan som sitter överst kan vara stängd under hela färden när det är kallt ute eller om hästen skulle vara svettig efter ett träningspass eller liknande. Men naturligtvis så är detta individuellt för varje häst. Vissa hästar vill ha det öppet eftersom de blir lugnare och då bör djuret ha ett täcke på sig.

Stanna ofta

Ett bra tips inför en längre transport är att stanna till för att kontrollera att hästen har det bra. Man bör göra det varannan timme, gärna oftare om djuret aldrig har åkt transport tidigare eller har lätt för att bli orolig. De hästar som är erfarna resenärer i släp, brukar till och med ha lite hö och vatten. Nuförtiden finns det teknik för att kunna sätta en liten kamera inne i släpet, det gör att man kan ha extra koll på hästen under hela resan. Men man bör ändå stanna till regelbundet och kontrollera att allt är okej i alla fall.

Längre transporter

Är det så att transporten tar fem timmar eller längre bör man göra ett lite längre uppehåll, speciellt om man inte har lagt något strö på golvet. För det finns hästar som inte kissar ofta och då kan hästen behöva en längre kisspaus och röra på sig en stund. Vid en längre transport, kan det vara bra att ”checka in” på ett stall över natten som finns längs vägen. Detta för att djuret ska må så bra som möjligt vid ankomst, vilket kan vara speciellt viktigt inför tävlingar.

Back To Top
Total