skip to Main Content
Chagapulver – Ett Bra Fodertillskott För Häst Och Människa

Chagapulver – ett bra fodertillskott för häst och människa

Som hästägare vill du naturligtvis se till att din häst får ett så bra, näringsrikt och högkvalitativt foder som möjligt. Beroende på din hästs specifika behov kan kosthållningen dock se väldigt olika ut. Det är inte alla hästar som äter samma typ av foder eller samma mängd, vilket innebär att alla inte heller får i sig samma typ (eller mängd) av näring.

Precis som för oss människor kan din häst vara i behov av ett fodertillskott. Chagapulver är ett mycket bra alternativ som kan användas för både hästar och människor och som hjälper till att förbättra matsmältningen på ett effektivt sätt. Chagapulver kan även användas om du vill balansera blodsockret eller om du behöver hjälp att läka vissa hudproblem.

Vad är chagapulver?

Chaga är något som har blivit otroligt populärt och används idag främst av människor som vill ha en bättre hälsa. Under de senaste åren har forskning även visat att chaga med fördel kan ges till häst och hund. Enkelt förklarat kan man säga att chaga är en svamp, som i Sverige går under namnet sprängticka. Sprängtickan växer på ca en av hela 5000 björkar och är således inte enkel att få tag i. Främst växer den i norra USA och Kanada, men den finns även i Ryssland såväl som i norra Europa.

Med chagapulver får du således ett pulver som utvinns av själva svampen. Med det här pulvret får du ett mycket bra fodertillskott för din häst, men du kan även använda det själv för att tillaga en god och hälsosam kopp te. Pulvret kan även blandas ner direkt i fodret eller i din mat om så önskas.

Hur använda sprängticka till hästar?

Det finns flera orsaker till varför du kan vilja använda kosttillskottet till din häst. Som tidigare nämnts är det ett bra val för dig som vill balansera hästens blodsocker och förbättra matsmältningen, alternativt hjälpa till och läka olika hudproblem som kan uppstå. Sprängtickan är en riktig supersvamp som passar bra för de hästar som har en sämre motståndskraft efter att ha återhämtat sig, t.ex. efter virusinfektioner, men passar även för hästar med COPD såväl som allergier. Som om detta inte vore nog kan den unika svampen även vara bra för lungor, lever, hjärta och mage.

Kan man plocka chaga själv?

Har du tur kan du lyckas plocka chaga själv, men det är inte det allra lättaste att hitta. Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att svampen endast bör skördas under höst- och vintersäsong och att du är noggrann med att ta hand om den på en gång. Du får heller inte skörda svampen på ett sådant vis att du orsakar någon skada på trädet. Ett bra sätt för dig att ta hand om svampen på en gång och minska risken för att den förstörs är genom att torka eller koka den direkt när du kommer hem.

Obs! Sprängtickan omfattas inte av allemansrätten och därför är det mycket viktigt att du frågar innan du skördar den.

Back To Top
Total