skip to Main Content
Morganhästen – Amerikas Första Hästras

Morganhästen – Amerikas första hästras

Morganhästen är en ras som härstammar från år 1789. Det året föddes en hingst som när han var två år gammal flyttade till sin ägare Justin Morgan och rasen döptes sedan efter hans ägare när denna avled flera år senare. Hingstens namn var egentligen Figure. Den hingsten är grunden för rasen och alla levande exemplar av denna ras härstammar från honom och han är därför ensam stamfader. Den här hästrasen är också den ras som blev den första officiella rasen i Amerika vilket gör att många andra amerikanska raser också binds samman med Morganhästen och har sina gener därifrån.

Figure hade stora framgångar inom jordbruket där han fick arbeta hårt och blev också väldigt uppskattad på grund av sin styrka och snabbhet. Hingsten blev snabbt eftertraktad som avelshingst. Han avkommor ärvde hans uppskattade egenskaper och värdet på hingsten ökade allt eftersom hans avkommor presterade. Figure blev 32 år och var mycket uppskattad under hela sin livstid både som arbetshäst, tävlingshäst och avelshingst.

Rasens utseende har förändras varsamt under denna tid och sedan Figure har rasen blivit lite ädlare och högre. Rasen kan uppmäta en mankhöjd mellan 145 centimeter och 158 centimeter klassas som maxad D-ponny alternativt liten storhäst

Trots att utseende har förändrats så kvarstår rasens eftertraktade egenskaper. Morganhästen är stark nog att utföra alla typer av arbeten och dess kroppsbyggnad gör att hästen är hållbar i hårt arbete. Morganhästen kännetecknas också av dess mod och klokhet men också dess lekfulla sinne. Idag återfinns Morganhästen i flera populära ridsporter och har en god arbetsvilja och samarbetsförmåga med sin ryttare och ägare.

I Sverige tog intresset för Morganhästen fart i början av år 1973 och idag finns det nästan 500 Morganhästar registrerade i Sverige där ca 400 av dem fortfarande är i livet. Det föds ca 20-25 föl i Sverige som är renrasiga. Här används hästen i flera olika grenar och har stora framgångar inom hoppning, dressyr och fälttävlan. Morganhästen används också som körhäst och inom western. Med alla dessa användningsområden så har den här rasen blivit en populär familjehäst då den funkar i så många olika grenar och därmed gör det enkelt att flera olika typer av ryttare delar på en häst. Än idag är hästen uppskattad för de egenskaper som en gång i tiden gjorde den känd.

Back To Top
Total