skip to Main Content
Stallkatten

Stallkatten

Stallkatten är ett uppskattat djur i stallet som kommer att hålla efter skadedjur såsom möss och råttor. För att undvika användandet av råttgift är katten oumbärlig. Det är direkt olämpligt att använda dödliga gifter i en miljö som används av både djur (hästar, hundar samt katter) och människor. En frisk och välskött stallkatt har bättre förutsättningar att utföra sitt jobb som jägare. Var därför noga med att inte sänka kraven på omvårdnad av din stallkatt och se till att katten tas om hand så bra som möjligt.

Stallet

Som alla vet blir stallet kallt under vintern. Lika viktigt som att du själv klär dig varmt behöver du se till att din stallkatt har tillgång till värme och skydd. En utomhuskatt och stallkatt kommer att utveckla en fin päls som skyddar mot kyla. Men när det är vått och riktigt kallt väder kommer katten alltid att behöva någonstans att värma sig. En uppvärmd sadelkammare brukar fungera väldigt bra men ett annat alternativ är att se till att katten har tillgång till ett isolerat krypin. Ett bra tips är att placera ut lagom stora lådor som isolerats med frigolit. Se också till att kattens krypin har en fin liten filt eller handduk som ger extra bekvämlighet så att din stallkatt kan sova gott.

En välmående stallkatt

Även om en stallkatt inte bor i ditt hem har du som stallägare samma ansvar. Du behöver med andra ord se till att din katt mår bra och är frisk. Det är rekommenderat att vaccinera stallkatten, avmaska den årligen och gärna id-märka den. En stallkatt som jagar samt äter möss och råttor utsätts för större risk för sjukdom än en innekatt. Det är därför rekommenderat att din stallkatt får ett veterinärbesök en gång per år. Viktigt är också att försäkra din stallkatt precis som en hund eller häst. Du kan smidigt och enkelt skaffa den bästa djurförsäkringen hos lassie.co, en digital djurförsäkring. Lassie.co anser att ditt djur ska ha det bästa och erbjuder inte bara marknadens snällaste villkor men även marknadens högsta ersättning för veterinärvård. Hos lassie.co kommer du att få snabb hjälp alla dagar i veckan plus tillgång till personlig rådgivning samt hjälp att förebygga skador och sjukdomar.

Hantera din stallkatt

Stallkattens uppgift är att jaga råttor och möss i och runt stallet. De mest effektiva och duktiga jägarna är honkatter men det är rekommenderat att sterilisera katten först. En stallkatt som har ungar kommer att gömma dem och i slutändan får du ett antal ohanterliga vildkatter. Vad du inte heller vill ha är en halvvild katt i stallet så se till att ta dig tid att hantera din katt så ofta som möjligt. Den kommer snabbt att lära sig lita på människor vid daglig hantering. Hästar brukar lustigt nog gilla stallkatter och de blir ofta goda vänner. Kanske har det att göra med att hästar inte tycker om möss och råttor. Ta hand om din fina stallkatt och glöm inte att skämma bort den emellanåt.

Back To Top
Total