skip to Main Content
Shetlandsponny – Populär För Nybörjare

Shetlandsponny – populär för nybörjare

Många ryttare har sannolikt haft sina första upplevelser av hästlivet i sadeln på en shetlandsponny. Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser, och som sådan är den en perfekt första häst för små hästintresserade flickor och pojkar (och prinsessor) som är för små för att kunna rida på en större häst.

Precis som på större hästar måste man dock tänka på säkerheten när man rider på en shetlandsponny. Barnen ska till exempel alltid ha hjälm, och det är bra att tänka på att ha bekväma kläder utan några lösa eller fladdrande delar. Ett tips kan vara en Gant-tröja ur det utbud som finns på Kidsbrandstore.se, eftersom de är stilrena och tåliga.

Shetlandsponnyns ursprung är Shetlandsöarna utanför Skottland, där de sannolikt uppstod genom en kombination av asiatiska ponnyer (som fördes till Skottland av kelter under 200-talet f.Kr.) och skandinaviska ponnyer. Det är med andra ord en ras som har funnits länge, men den har inte alltid varit den populära ridhäst som den är idag; den har historiskt varit en arbetshäst, och bland annat använts till att transportera torv och för att dra kolvagnar i kolgruvor i Storbritannien. Det är inte heller konstigt, då shetlandsponnyn är ett av de starkaste djuren i världen i förhållande till sin storlek.

Ponnyn har också ett bra temperament som gör den lätthanterlig, även om den ibland kan vara något egensinnig. Shetlandsponnyn har också en sund fysik som inte ofta drabbas av sjukdomar eller problem. Eftersom deras mankhöjd sällan blir högre än 107 centimeter är den en populär barnponny, men även vuxna kan rida på denna tåliga lilla häst. Det finns även en mindre variant av shetlandsponnyn som kallas för minishetlandsponny; denna ponny har en mankhöjd på ungefär 86 centimeter, och lämpar sig därför bara för barnridning. Shetlandsponnyn är den vanligast förekommande ponnyrasen i Sverige, med ungefär 12 000 registrerade exemplar i landet.

Back To Top
Total