skip to Main Content
Shirehästen – Världens Största Häst

Shirehästen – världens största häst

Motsatsen till Falabellan är Shirehästen som istället är världens största hästras. Det här är en kraftig hästras som alltid har använts som en arbetande kallblodshäst som har sina rötter i England.

Mankhöjden för den här magnifika hästen får för hingstar inte understiga 170 centimeter, mankhöjden ska i regel uppmäta mellan 170-195 centimeter. Den största hästen som har mätts har haft en mankhöjd på 218 centimeter och en vikt på 1,5 ton. Men trots sin storlek så är den nättare i kroppsbyggnad än vissa andra kallblodiga hästraser.

Rasen har under lång tid utvecklats och avlats fram och det var inte förrän år 1884 som den fick sitt nuvarande namn, Shirehästen. Rasen var som populärast i början av 1900-talet där exportförfrågan var stor och det exporterades flera tusentals hästar varje år.

Användningsområden var rasen är inte helt otippat som arbetshäst där den lämpar sig för tunga drag. Man försökte i början av 1900-talet att mäta hästens kraft men den dynameter som skulle göra mätningen gick sönder av hästarnas styrka och man räknade med att två hästar hade en dragkraft på över 5 ton. Dessutom har rasen, sin storlek till trots, eftertraktade egenskaper så som lugn, arbetsvillig och klok.

Back To Top
Total