skip to Main Content
Falabellan – Världens Minsta Häst

Falabellan – Världens minsta häst

Världens minsta hästras är Falabellan som är unik på många sätt. Ett av de unika dragen är att rasen inte får vara högre än 78 centimeter. Det var en familj i Argentina vid just namn Falabella som exprimenterade och avlade fram denna unika hästras. Trots sin låga mankhöjd så går inte den här hästrasen in under kategorin för ponny utan räknas istället som en miniatyrhäst. Den minsta falabellan som har avlats fram var så liten som 51 centimeter i mankhöjd och hade en vikt på nätta 13,5 kilo som fullvuxen.

Hästens användningsområden är väldigt begränsade med tanke på dess låga mankhöjd och dess nätta och ädla kroppsbyggnad. Därför använder man Falabellan främst som sällskap, ett långvarigt sällskap då rasen ofta blir 40-50 år gamla.

Rasen kan ha många olika färger och tecken vilket gör dem extra eftertraktade med ovanliga utseenden. Trots de begränasade anvädningsområdena så är rasen ofta väldigt eftertraktad och högt värderad och syns inte sällan på utställningar och olika shower. Det finns inte heller ett överflöd av rasen vilket bidrar till populariteten, det finns nämligen bara ca 900 godkända och registrerade falabellor och enbart ca 170 stycken av dessa finns i Sverige.

Back To Top
Total