skip to Main Content
Häst Och Hund

Häst och hund

Att häst och hund hör ihop är väl många överens om. Ofta ser man häst- och hundfolk på olika event och tävlingar. Där det finns hästar brukar det också finnas hundar, och under många stora hästtävlingar finns oftast agilityuppvisningar och tävlingar med hundar. Vi känner säkert någon via något stall som har ett par små terriers på släp, eller hur?

Hästfolk brukar inte sällan ha Jack Russell Terriers, och nyttan med pigga råtthundar omkring stallet säger sig själv. Råttor och möss gnager hål på fodersäckarna och den där feta stallkatten ligger mest på en höbal och myser.

 

Nu har vi lite hårdare bestämmelser i Sverige än vad de har i andra länder, men världen över så används råtthundar för att hjälpa katterna hålla undan möss och råttor i gårdar och stall. Att ha hundar som vaktar gård och djur är heller inte ovanligt, vare sig det är en boskapsvaktande hund som ser efter djuren på betet eller en vakthund som försvarar gården mot inkräktare.

Den prickiga hundrasen Dalmatiner har en lång historia vid sidan av hästen. Dalmatinern användes till att vakta stall och eskortera hästekipage, den var alltså en stallhund som följde med på ridturer och som sprang bredvid vagnarna för att avskräcka stråtrövare. Hundarna fick själva hålla reda på sitt ekipage då varken kusk eller passagerare hade möjlighet, och när man stannade på rastplatserna stannade hundarna kvar med hästar, vagnar och bagage och vaktade.

I USA finns road trial, ett bruksprov för just Dalmatiner som går ut på att mäta hundens förmåga följa häst och ryttare eller häst och vagn. Rasen är känd för att lätt kunna umgås med hästar och för att vara en bra stallhund. Den är snabb, uthållig och har relativt låg jaktinstinkt, så den lämpar sig ganska bra till någon som vill ha sin hundkompis med sig på uteritterna. Även de andra av gårdens förekommande djur ser Dalmatinern som sin flock, och brukar oftast inte ha några problem med vare sig kycklingar, kaniner eller större klövdjur. Även de hästdragna brandbilarna hade ofta Dalmatiners som följeslagare, och just därför är det många som förknippar rasen med brandmän. Det sägs att hundarna jagade på hästarna att springa fortare, vilket givetvis var bra för att komma fram till eldsvådan så snabbt som möjligt.

När man är ute i hagarna med hästarna eller ute i naturen på ridturer är det inte ovanligt att man råkar på en och annan fästing. Hästar och hundar kan ibland ha en hel drös med fästingar, och det är inte alltid man upptäcker dem heller. Hunden kan man lätt hjälpa med fästingmedel, och Frontline kan du ha på både hunden och stallkatten. Det bästa är att medlet inte bara tar fästingar utan även loppor och löss, ohyra som vi verkligen inte vill få med oss in efter ett par timmar i stallet.

Kan du se dig och din häst på uteritt med en smäcker Dalmatiner springande vid sidan av er? Oavsett vad du har för hundras så tänk på att hästar och hundar kan behöva en tillvänjningsfas med varandra innan allt flyter bra.

Back To Top
Total