skip to Main Content
Hästtransporter, Vad är Det?

Hästtransporter, vad är det?

En hästtransport är i dag inte en speciellt ovanlig syn på de svenska vägarna. Deras huvudsakliga användning hörs på namnet, den används för att transportera hästar. Det finns dock också de som använder transporten på andra sätt. Många använder den för att flytta andra djur, eller för att flytta möbler. Man bör tänka på att transporten dock är gjord för hästar. Om man fyller den med tunga möbler uppåt taket får den en annorlunda tyngdpunkt och det kan bli mycket svårt att manövrera ekipaget. En hästtransport kan se lite annorlunda ut beroende på vilken modell man väljer. Det finns till exempel transporter för bara en häst, eller för två hästar. De vanligaste transporterna kan man lasta två hästar i men då behövs ofta BE- eller lastbilskörkort.

Häst på tävling

När man ska köpa en hästtransport kan man lätt bli chockad över hur mycket de kostar. Det finns dock inga krav på att man måste köpa en helt ny transport utan ofta går det lika bra med en begagnad som är i gott skick. Det kan dock vara bra att begära bilvärdering gratis så man vet hur mycket transporten verkligen är värd. När man köper en begagnad transport kan det vara bra att undersöka golvet särskilt noga. Ett trägolv som inte gjorts rent eller som inte hållits efter kan snabbt börja murkna och om det vill sig illa kan hästen falla genom golvet mitt under resan. Man bör också kontrollera bommarna i transporter. Om inte fästena är bra bör man se efter vad det kostar att reparera detta. I några fall kan det vara bättre att titta på en annan transport. I dag finns det också möjligheter att designa sina helt egna transporter både gällande inredning, färg och material. Detta kostar vanligen en del men å andra sidan får man en helt ny transport som är precis så som man själv vill ha den.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer hästtransport?

Tänk på körstilen

När man väljer hästtransport finns det en hel del att tänka på. För det första bör man fundera ut hur stor transport man vill ha. Man bör också ta reda på hur mycket man får köra med sitt körkort och med sin bil, man måste med andra ord ta reda på hur mycket transporten får väga. Transporter finns i flera olika modeller och det vanligaste är att de har en mindre dörr fram, samt en stor uppfällbar ramp bak. I dessa transporter kan hästen bara lastas på bakåt vilket kan vara en nackdel. När man väljer transport gäller det också att kontrollera hur den ligger på vägen. Vissa transporter har bara ett hjulpar, medan andra har boogie-hjul eller till och med två hjulaxlar med var sitt hjulpar. De sistnämnda är ofta något mer stabila. Det är vanligt med olyckor som involverar hästtransporter och de allra flesta beror på att människor kör för fort eller svänger för hastigt för att transporten ska kunna hålla balansen. Om farten blir för hög börjar transporten vobbla och vid en inbromsning är olyckan ett klart faktum.

Back To Top
Total