skip to Main Content
Carolina Marsh Tacky

Carolina Marsh Tacky

En hand på en hästmule Carolina Marsh Tacky är en relativt liten hästras från den amerikanska delstaten South Carolina där rasen utvecklades för mer än 500 år sedan från hästar som spanjorer förde med sig till Amerika från Europa. Vissa av hästarna som transporterades till Amerika rymde eller så släpptes de fria på stäpperna och det utvecklades fort grupper och flockar av hästar som var förvildade. Det är dessa som anses vara själva grunden till hästrasen Carolina Marsh Tacky. Många anhängare till rasen menar på att den är den allra säkraste ridhästen som finns, som kan ta dig över vilka terränger som helst. Trots detta är det tyvärr väldigt nära att rasen håller på att dö ut. Det finns bara cirka etthundra hästar kvar av rasen.

Då nybyggarna kom till Amerika tog de med sig många olika nya hästraser såsom arabiska och engelska fullblod, samt andra typer av orientaliska hästar. Detta bidrog till att rasen Caroline Marsh Tacky direkt började minska i antal då uppfödningen av rasen inte längre var lönsam. Många av hästarna släpptes lös och började leva halvvilt eller vilt i South Carolinas sumpiga områden. En del av hästarna fångades in och tämjdes för att kunna ridas in och bli ridhästar som sedan såldes men många var så långt bort att det inte gick. Man kanske inte känner att man behöver rida in en bebis likt en häst, men om man behöver en vagn till barnet bör man spana in Bigbaby. Det finns mängder av produkter för barnet som gör livet mycket enklare. Ändra till 1950-talet avlade man på Caroline Marsh Tacky. Detta gjordes främst utanför South Carolinas kuster, dock avtog aveln när man började asfaltera vägarna och hästarna inte längre behövdes för transport. År 1974 fanns det bara en häst registrerad i South Carolina och idag är hästrasen utrotningshotad och det finns ett beskydd från regeringen.

Hästens egenskaper

 

Häst på ett bergCarolina Marsh Tacky är en mycket flexibel häst som är mest känd för sin otroliga förmåga att navigera i svåråtkomliga träskmarker. Hästen har en stadig och säker fot som överraskar de allra flesta. Rasen påminner en hel del om spanska hästraser såsom andalusier vilket beror på släktskapet med de mycket gamla spanska raserna. Hästens huvud är ädelt med snälla och stora ögon med en fin och stolt utstrålning, vilket gör att denna ras passar bra i en hästparad på nationaldagen. Manen och svansen växer oftast bra och blir tjocka och långa om man inte klipper håret, vilket kan vara bra att inte göra då det skyddar djuret mot insekter och flugor. Hästen finns i alla möjliga färger såsom fux, brun, black, skimmel, svart och bork. Vissa har även riktiga vildhästfärger, alltså en rand på ryggen som är mörkare, eller till och med zebratecken vilket är ett primitivt tecken som både små ponnyer eller vilda hästar från äldre primitiva raser kan ha. Carolina Marsh Tacky är en fin och trevlig häst, så det är mycket synd att den är utrotningshotad.

Back To Top
Total