skip to Main Content
Lipizzaner – Spanska Ridskolans Skönheter

Lipizzaner – Spanska ridskolans skönheter

Lipizzaner är en hästras som från början härstammar från Krain i Österrike. Det är också i Österrike den främsta aveln av denna ras sker idag. Avel sker också i Ungern och i Lipica som ligger i nuvarande Slovenien. Detta räknas som stamort som den har även gett rasen namn. Hästrasen är främst känd genom Spanska ridskolan i Wien och här används den för uppvisningar av så kallad klassisk ridkonst i den högre skolan. Den dominanta och vanligaste färgen inom rasen är vit, eller skimmel även om alla föl föds mörka. Det förekommer dock även bruna och svarta hästar i rasen. I Spanska ridskolan används bara skimmelfärgade hästar, förutom i ett av de deltagande ekipagen där hästen är brun. Just denna hästras har blivit mycket populär inom ridsport eftersom den är mycket arbetsvillig och lättlärd. Hästen används främst inom körning och dressyr och kan ha något svårt för att hävda sig i högre hoppklasser.

Flera kända ryttare

Det finns flera kända svenska ryttare inom många grenar. Alldeles nyligen hände något stort. Peder Fredricson vann Jerringpriset! Det är heller inte första gången han vinner detta pris. Han har dock inte någon lipizzaner, utan använder sig främst av andra hästraser för att ta sig uppåt i klasserna. Det finns dock kända dressyrryttare som tävlat med just rasen lipizzaner. Just denna hästras är ofta ganska dyr eftersom det är så pass stränga regler som gäller kring aveln av rasen. Därför är det ytterst sällan man ser denna häst på ridskolor eller som sällskapshästar. Ofta är detta en ras som används för ryttare som vill tävla och träna på högre nivå, och som redan tagit sig en bit på vägen. I Sverige är det inte heller lika vanligt att se rasen på körtävlingar. Det förekommer men ofta är det halvblod eller liknande som är mest förekommande. Inom hästsporten finns det flera olika raser och varje ryttare har sina favoriter. Vanligen föredras de hästar som är lite högre för att ekipaget ska se proportionerligt ut, och lipizzaner blir sällan högre än 160 centimeter i mankhöjd.

Vilka kläder krävs vid ridning?

Om man vill tävla och träna i ridning krävs det en hel del utrustning. Om man är nybörjare går det ofta bra med vanliga kläder, och hjälm kan man ofta låna på ridskolan. Om man däremot ridit ett tag bör man skaffa riktiga ridbyxor, ridskor och en egen ridhjälm. Det är det allra viktigaste. Man kan rida i stort sett i vilken tröja som helst men den ska helst vara långärmad. Om man vill tävla finns det regler som säger att man ska ha skjorta och kavaj, samt vita ridbyxor. Kläderna kan vara i vilket märke som helst, och finner man en fin skjorta från ett märke kan man hitta billiga märkeskläder på Outletsverige. Genom att köpa kläderna på outlet kan man spara en hel del pengar. Ridning kan vara en relativt dyr sport, men kan man spara in lite pengar på utrustningen kan det underlätta en del. Då kan man köpa lite godsaker till hästen för pengarna man sparar.

Back To Top
Total