Häst på lösdrift
Att ha din häst på lösdrift är ett bra sätt att hålla den sysselsatt, glad och så nära dess naturliga miljö som möjligt. Den får socialisera med de andra i flocken, den blir sjuk mindre ofta och den kan få ett jämnare temperament och mindre problem med magen. Men varför är det så?
Att lösdrift kan förebygga stress upplevs av dem som haft häst i både box och på lösdrift. De uppger att deras hästar får mer att göra och därmed utlopp för sin energi och inte drabbas i lika hög grad av överslagsbeteenden som hästar som står på stall.
Fodergivan kan göra skillnad
En häst är gjord för att ströva runt på stora områden, beta mycket och sova några timmar. Hästens matsmältningssystem är gjort för att äta lite men ofta, inte två gånger per dag och en liten lunch av högkvalitativt hö. Med tom mage kan hästen drabbas av magkatarr eller magsår, vilket gör den rastlös och i vissa fall svår att hantera eftersom den har ont. En häst som har fri tillgång till grovt foder har att plocka med hela tiden, kan sysselsätta sig och magsäcken och rör sig mer. Det får hästen att må bättre fysiskt. Det går även åt mindre kraftfoder uppger de som använder lösdrift.
Bygga lösdrift
För att kunna ha hästar i lösdrift krävs det att de har utrymme att röra sig på samt tillgång till vindskydd och ligghall. Detta kan du bygga själv med virke från Byggmax för att hålla nere kostnaderna för bygget. Tänk på att taggtråd inte får användas till hästar och att ett rejält trästaket tillsammans med eltråd är ett stadigt och bra alternativ. Det viktigaste är att ha en stabil grund som inte blir lerig, så markberedning är nödvändigt. Grus- runt foderstationerna är också bra. När hästar går på lösdrift gäller vissa klara regler satta av Jordbruksverket, som är ganska väsentliga att följa.
Fördelar med lösdrift
De klara fördelarna med lösdrift är att hästar ofta slipper hosta, är mindre sjuka och får mer aktivering. De kan upplevas som lugnare och mer harmoniska, mindre tittiga och du slipper hålla dig till vissa exakta klockslag för att ge foder eller mocka. De allra flesta hästar klarar av att gå på lösdrift, även ridskolehästar, och en nöjd och stabil häst är mycket bättre att ha i ridskola än en som är understimulerad eller stressad.
Lösdrift kan även minska risken för skador om hästen är nervös i boxen. Det kan ta ett tag innan en häst vänjer sig vid lösdrift istället för uppstallning, men när det väl är gjort och den har blivit en del av flocken blir det dessutom mycket mindre bråk om de går tillsammans hela tiden istället för bara ett par timmar varje dag. Det finns mycket att vinna på att låta hästen komma så nära sin naturliga miljö som möjligt.