Ardenner – en arbetshäst
Stark, stor och snäll brukar beskriva en Ardenner väldigt bra. Förr i tiden användes den mycket inom jordbruket som arbetshäst, och även om den fortfarande används till det så blir den allt mer populär som ridhäst. Ardennern passar bra både till ridning och körning då den har ett väldigt stabilt och lugnt temperament. Det är därför de används mycket till oerfarna ryttare som håller på att lära sig rida eller köra. Den svenska Ardenneraveln har som mål att hålla rasen ren och inte blanda den med främmande raser och därmed förbättra hästens exteriör och hälsa. Den svenska Ardennern har väldigt bra rykte runt om i världen och det finns inget land i Europa som har så friska Ardennerhästar som Sverige. I Sverige har Ardennern rykte om att vara klumpig, orörlig och tråkig men den är så mycket mer än så! Den har en styrka som är otrolig och ett väldigt kärleksfullt temperament.
Historia och avel
Det var år 1973 som Ardennern importerades till Sverige av greve Wrangel. Han köpte tre hingstar och sedan två ston, dessa fem hästar påbörjade den svenska Ardennerhistorien i Sverige. Man korsade dem sedan med lanthästar från Sverige för att få fram en egen svensk Ardenner. Korsningen fungerade bättre än förväntat och efter bara några decennier fanns det nu en svensk Ardenner som i dagens läge räknas som en egen ras. Numera importerar många länder svenska hästar för att deras egna avel ska förbättras. För att få mer information om svensk avel kan du gå in på Avelsföreningen Svenska Ardennerhästens hemsida där det finns mycket bra information. År 1901 bildades den svenska Ardennerföreningen och har sedan dess gett ut en stambok om året. Ardennern har alltid varit populärast i södra och mellersta Sverige. I Norrland var det vanligare med nordsvenskar då de är mindre och livligare. Ardennern användes i det svenska lantbruket fram till 1960-talet. Man använde den till att plöja, harva, så och skörda, men sedan började de flesta att använda traktor istället.
Ridning och körning
I dagens läge har Ardennern fått andra arbetsuppgifter som till exempel rid- eller körhäst. Då den är stabil och trygg i sig själv passar den perfekt för uteritter i skogen med små ryttare. Den används även till att dra skogsvagn eftersom Ardennern har en enorm styrka. För att behålla dess goda rykte måste alla hingstar göra ett speciellt körprov på premieringen innan den blir godkänd för avel. Denna ras passar inte för tävlingar såsom hoppning eller dressyr. Däremot finns det andra tävlingar som den passar perfekt för såsom brukskörning, bruksridning, skogskörning och plöjning. Ardennern väger mellan 500-800kg men det finns många som kommer upp i en vikt på över ett ton, mankhöjden brukar ligga på mellan 155-162cm. Exteriören ska vara sluten med en väldigt stark rygg, breda lår samt ett långt och brett kors. Den ska även ha kraftiga ben med korta skenor och markerade ledgångar. Rörelserna ska vara lite klumpiga.